• HeidiKolsto

Krypto Investeringer For Nybegynnere

Kanskje har du hørt det fra en krypto interessert venn eller sett det i nyhetene, mange har hørt at Krypovaluta er fremtidens penger. Om du er helt nybegynner her og ikke har satt deg helt inn i hva det dreier seg om, her er en lettfattet forklaring så du klarer å henge med i samtalen.

Bitcoin og andre kryptovalutaer

Bitcoin (BTC) er den store – og i prinsippet den første kryptovalutaen som ble laget – med nesten 43% av markedsandel i forhold til de andre er den definitivt størst – og den fortsetter å være den dominerende i det over 2 trillion dollar store markedet.

Teknisk så kan vi si at Bitcoin er desentralisert, da det ikke blir kontrollert av for eksempel en sentralbank.

I stedet så kontrolleres den av mange datamaskiner rundt i hele verden som passer på at alle transaksjonene går som de skal. Det er basert på noe vi kaller "Blockchain teknologi" (linken fører til Wikipedia om du ønsker å vite mer om dette).

Alle de andre kryptovalutaene kalles som samlebetegnelse "Altcoins". Her dukker det stadig opp nye variasjoner av Kryptovaluta, så som Shiba, Orchild, Filecoin og den største av utfordrerne Etherum (ETH)


Memecoins: Jeg må også nevne Memecoins, siden disse også ofte snakkes om. Disse er ofte laget mer som en spøk over et tema. Et eksempel du kanskje har hørt om er Dogecoin (DOGE) som ble laget som satire over kryptovaluta, men i dag er den allikevel den mest populære av alle memecoinsene og holder verdier for nesten 35 Milliarder dollar.


Kjøpe eller Trade?

Som en kryptoinvestor har du store muligheter for å tjene gode penger bare på å kjøpe en valuta og holde den. Det er ikke uvanlig for prisene å gå opp flere tusen prosent på ulike valutaer. Jeg nevnte Dogecoin, en annen er Solana som har steget 12893% siste året. Du fikk kanskje med deg at Ditcoin gikk ned 10-20% i sommer og det ble mye skriverier om det, men ikke glem at Bitcoin det siste året da hadde gått opp over 300%. Men ikke glem at her går det raskt opp og ned og du kan tape like fort som du vinner. Historisk har Bitcoin stort sett steget om du har et litt lengre perspektiv. Ikke glem at aldri putte inn mer enn du er villig til å tape, start smått og så kan du være heldig å kunne se på at det vokser.


Kjøpe og oppbevare Bitcoin

Å kjøpe noen bitcoin er ganske enkelt. I noen land kan du kjøpe bitcoin i spesielle minibanker. Men det enkleste og mest vanlige er å åpne en "bankkonto", ofte kalt "wallet" (eksempler: Coinbase, Wirex, Kraken, Uniswap, Binance). De fleste av disse walletsene tilbyr også visa eller mastercard som kan benyttes om du vil bruke Bitcoin i butikken eller på nett. (da omdannet til den lokale valutaen) Har du større mengder Bitcoin så er det vanlig å kjøpe seg en "offline wallet", som da er sikrere mot hacking. (eksempler Trezor,Leger)


Om du har lyst å prøve å putte litt penger inn i Krypto, lag deg en "wallet" på Coinbase, eller melde deg på vårt nyhetsbrev for å få en steg for steg oppskrift.Unngå å bli lurt

Beklageligvis finnes det mye lureri i kryptomarkedet, det er ganske lett og billig å sette opp sider som ser helt legitime ut, men som bare har et mål og det er å lure deg. Det kommer i form av eposter, linker på sosiale medier og faktisk også telefoner som lokker deg til å ivestere i Krypto. Skulle du bli fristet, les deg opp på uavhengige sider om det firmaet som prøver å selge deg noe.


Men er det lovlig?

Mange jeg snakker med tror faktisk enda at det er ulovlig eller iallfall passe på kant med loven å investere i Bitcoin. I de alle fleste land er det ikke det, men selvfølgelig skal slike verdier oppgis i tråd med det enkelt lands regelverk. I Norge er det et eget skjema i selvangivelsen som skal fylles ut når du eier og trader Kryptovaluta. Du kan lese mer om det HER og så lenge det oppgis er det helt lovlig.PS:

La du merke til Coinbase linken over, dette er en "Affiliate link" noe som betyr at vi får en liten sum om du lager deg en konto via den linken. Har du lest innlegget vårt om passive inntekter? Les HER for å se hvordan du også kan tjene passivt.

28 visninger

Få melding når det kommer flere blogginnlegg

Takk, du får en epost når det kommer et nytt innlegg